Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet
Be loud! Din pasiune pentru sunet
Locul de intalnire al pasionatilor de HiFi, oriunde, oricand!
 FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   ÎnregistrareÎnregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

despre subwoofere si incinte

 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet -> Glosar - termeni din domeniul car audio
 
Autor Mesaj
asus
Consultant Be loud!
Consultant Be loud!


Data înscrierii: 01/Aug/2006
Mesaje: 2144
Locație: sibiu

MesajTrimis: Mar Noi 14, 2006 9:59 am    Titlul subiectului: despre subwoofere si incinte Răspunde cu citat (quote)

adaugati aici tot ce gasiti, preferabil in limba RO, din acest domeniu
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
asus
Consultant Be loud!
Consultant Be loud!


Data înscrierii: 01/Aug/2006
Mesaje: 2144
Locație: sibiu

MesajTrimis: Mar Noi 14, 2006 10:05 am    Titlul subiectului: Re: despre subwoofere si incinte Răspunde cu citat (quote)

prin amabilitatea lui o&g:


Microsoft Word - Proiectarea Incintelor Bas-Reflex 02.pdf
 Description:

Download
 Filename:  Microsoft Word - Proiectarea Incintelor Bas-Reflex 02.pdf
 Filesize:  1.02 MB
 Downloaded:  7646 Time(s)



Ultima modificare efectuată de către asus la Mie Noi 22, 2006 12:50 pm, modificat de 1 dată în total
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Shokaliptiku
Audiofil


Data înscrierii: 08/Aug/2006
Mesaje: 2945
Locație: galati

MesajTrimis: Joi Noi 16, 2006 8:28 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

uite ce am gasit pe site la DLS ...

despre construirea incintelor, asezarea lor corecta inmasina si alte amanunte care pot interesa.



DLShints.pdf
 Description:

Download
 Filename:  DLShints.pdf
 Filesize:  96.22 KB
 Downloaded:  4640 Time(s)

Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
asus
Consultant Be loud!
Consultant Be loud!


Data înscrierii: 01/Aug/2006
Mesaje: 2144
Locație: sibiu

MesajTrimis: Mie Noi 22, 2006 12:49 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Teoria incintelor

Sealed - 2nd Order Acoustic Suspension
• Basic Theory

Difuzorul este montat intr-o incinta total sigilata, de obicei cu fata difuzorului in afara, dar aceasta nu e o regula. Sistemul e creeat pentru a atinge un anumit factor Q care controleaza caracteristicile combinatiei difuzor/incinta, fiind de obicei intre 0,5 si 1,5. Sistemul total Q (QTC) este dependent de: volumul incintei, parametrii T/S ai difuzorului, precum si folosirea diferitelor izolari interne ale incintei. Este recomandat difuzoarelor cu un EBP de 50.0 sau mai mic, precum si difuzoarelor cu o valoare QTS peste 0.40, dar nu numai. Rata de taiere este de aproximativ 12 dB/octava sub f3. Izolarea cu diferite materiale a interiorului incintei, vor afecta F3, fie prin ridicarea sau coborarea valorii, totul depinzand de materialele si cantitatea folosita
• Advantages Incintele sigilate sunt cele mai simple de creat. Usor de simulat cu diferite aplicatii PC, cu un rezultat usor de prezis. Forma si marimea incintei iara sunt cel mai putin complexe din toate tipurile de incinta. Excelente atat pentru incepatori cat si pentru avansati in domeniu. Caracteristicile de raspuns exacte, care sunt dorite, pot fi atinse printr-un design simplu pentru o valoare QTC particulara. Se poate modifica performanta usor, prin modificarea volumului incintei, si a materialului folosit la umplerea/iyolarea interioara a incintei. Valori QTC intre 0,5 si 1,5, cu o valoare de 0,7 considerata ideala. Group Delaz este mult mai rapid, variind intre 1ms si 10ms. Rapid, natural, bine controlat si cu un sunet “cald”, sunt cativa termini prin care audiofilii descriu acest tip de incinta. Transient response e cel mai bun din toate tipurile de incinta. Excursia conului creste cu cat frecventa aplicata este mai mica, pana este atins FB, dupa care excursia scade din nou. Nu necesita filtru subsonic, datorita tendintei naturale a incintei de a opri frecventele extrem de joase. Mai multe frecvente joase, extinse, decat incintele vented, la acelasi F3.
• Disadvantages Raspunsul la frecvente foarte joase e minimal. Punctul cel mai jos, de -3dB (F3) e destul de inalt, peste 30Hz. Mai putina eficienta a puterii cu aprox -3 dB decat la incintele vented. Capabilitati ale SPL-ului mai mici. Orice volum al incintei al carui sistem Q este mai mare de 0,707 duce la marirea F3. Coborarea F3 este realizabila doar la o valoare Q mai mica de 0,707, ceea ce presupune uneori incinte neobisnuit de mari cu volum pe masura.
• Best Applications Cand este dorit un sunet fara compromisuri dpdv calitativ. Perfect pentru muyica clasica, anumite genuri de rock, si pop. Este raspandit in sistemele audio auto, unde spatiul inchis compenseaya lipsa frecventelor foarte joase. Incinta sigilata, are pana la jumatate din volumul unei incinte vented, si poate fi chiar mai mica. Poate fi folosit si la sisteme udio HOME-THEATRE, de puteri mici sau medii. De asemenea, ar trebui aleasa ca incinta, daca parametrii T/S o dicteaya, datorita unei valori a QTS mai mare de 0,4 sau un EPB de 50 sau mai putin.


Ported - 4th Order Vented
• Basic Theory

Cunoscut si ca Bass-reflex. Difuzorul este montat intr-o incinta care are o deschidere mare, port, vent care se extinde in interiorul incintei, pe o anumita lungime. Lungimea si marimea portului sunt extrem de critice pentru functionarea corecta a acestui tip de incinta. Portul si Difuzorul contribuie impreuna in a genera rasunsul dorit. Difuzorul este montat de obicei cu fata difuzorului in afara, dar aceasta nu e o regula. Deschiderea/ventul/portul care se extinde pana in interior, acordeaza incinta pe o anumita frecventa, cunoscuta ca fB, actionand ca un filtru trece-sus(HPF). Excursia difuzorului este la minim la fB, acolo unde portul face mai toata treaba. Rata de taiere sub fB este de 24 dB per octava, dar poate varia cu +/- 5/6 dB, totul depinzand de frecventa de acordare si volumul incintei. Prin modificarea marimii incintei si a frecventei de acordare, se pot obtine performante diferite de la acelasi difuzor. Peste fB, difuzorul se comporta ca si cum ar fi intr-o incinta inchisa. Este recomandat difuzoarelor cu un EBP in jurul valorii de 100.00 sau mai mult, darn u numai atat.
• Advantages Raspuns la frecvente joase extins. F3 (punctul -3dB) e capabil sa fie in jur de 20Hz. Capacitatea de a manevra puteri mai mari peste fB datorita excursiei mici in jurul valorii fB. Sistem mai eficient. In general, cu 3 dB peste incintele inchise. Capabilitati SPL mai mari. Adanc, puternic, plin, mai galagios, sunt cativa termini asociati incintelor vented
• Disadvantages Incinte relative mari. Mai dificil de atins rezultatele prezise. Incintele ne-acordate corect pot rezulta intr-un bass slab calitativ. Parametrii T/S foarte corecti sunt necesari. Uneori se pot obtine rezultate bune cu specificatiile producatorului. Xmax este atins foarte usor sub fB, si poate cauza defectarea suspensiei, bobinei sau conului. De aceea este necesar in multe cazuri, eliminarea frecventelor sub fB, prin utilizarea unui filtru. Dar nu este o necessitate, atata timp cat nivelul puterii si frecventele sunt tinute in limite rezonabile.
• Best Applications Acolo unde este necesar un bass adanc si puternic. Unde volumul ocupat nu e o problema prea mare, dar totusi un factor de influenta. Pentru sisteme home Theater si muzica. Poate fi potrivit pentru teatre, concerte live, DJ si alte situatii unde un bass puternic si adanc e necesar, transient response nefiind important.


Bandpass - Dual Chamber Vented/Sealed 4th Order
• Basic Theory


Fata si spatele difuzorului sunt gazduite fiecare de o incinta proprie. Fata difuzorului se afla intr-o incinta Vented, spatele intr-o incinta inchisa. Difuzorul poate fi montat si invers, atata timp cat cele 2 camere sunt diferite, una vented alta inchisa. Incinta e creeata ca o incinta inchisa, dar cu un filtru additional (portul)in serie cu fata difuzorului, care limiteaza latimea de banda a difuzorului, crescand astfel capabilitatea de SPL in interiorul latimii de banda.
• Advantages E posibil un f3 foarte jos in banda, cu costul unei eficiente mai mici si a unei variatii mai mari. SPL extrem este iarasi posibil, in defavoarea unui f3 mai inalt si a unei latimi de banda mai inguste. Excursie a difuzorului mai mica. Mai mult control asupra miscarii. Latimea de banda si eficienta sunt invers proportionale
• Disadvantages Combinarea volumului celor 2 camere, rezulta intr-o incinta totala mare. Dificil de creat corect. Rezultatele pot varia radical, datorita nealinierii celor 2 camere sau a frecventei de acordare. Tendinta de a avea “one-note” bass, mai ales daca e creat incorrect. Difuzoarele pot fi usor distruse datorita factorilor de compresie, a miscarii mai mici a conului, rezultand supraincalzirea bobinei, chiar si inaintea depasirii limitelor mecanice. Latimea de banda si eficienta sunt invers proportionale
• Best Applications Unde marimea incintei nu e deloc importanta. In masinile unde designul impune un SPL mare, si unde latimea de banda ingusta este compensata de amplificarea spatiului mic (portbagaj). Aceasta compensare, pot ajuta in a se atinge un semnal mai liniar, si o latime de banda mai mare, mentinand un SPL ridicat. Foarte popular in masini.



tipuri de incinte sealed, bass reflex, bandpass.doc
 Description:

Download
 Filename:  tipuri de incinte sealed, bass reflex, bandpass.doc
 Filesize:  71 KB
 Downloaded:  4429 Time(s)

Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
baubau
Audiofil


Data înscrierii: 12/Noi/2006
Mesaje: 1155
Locație: timisoara

MesajTrimis: Mar Ian 30, 2007 9:26 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

ati putea sa postati niste informatii despre incinte transmision line.
ca vreau sa incerc sa fac si eu una experimentala dar nu gasesc suficienta documentatie privind calcularea ei.
multumesc.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
asus
Consultant Be loud!
Consultant Be loud!


Data înscrierii: 01/Aug/2006
Mesaje: 2144
Locație: sibiu

MesajTrimis: Mar Ian 30, 2007 10:08 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

cautam si noi documentatie, dar ce ai deja esti binevenit sa postezi
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
asus
Consultant Be loud!
Consultant Be loud!


Data înscrierii: 01/Aug/2006
Mesaje: 2144
Locație: sibiu

MesajTrimis: Mar Ian 30, 2007 10:10 pm    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

asa pe scurt:
A transmission Line Loudspeaker System is a sort of damped acoustic pipe consisting of an
open-back loudspeaker cabinet, in which the diaphragm moves freely. This results in an
extended bass response to low frequencies with a smoother transition into the mid-range.
The air in the line presents a physical impedance or damper to the motion of the driver,
controlling both the excursion of the cone and the driver's natural resonance. Several theoretical
models have been proposed to understand the system behaviour. First, Locanthi [1] and then
Augsperger [2] presented an electric model based on lossy horn analogous circuit. A damped
pipe or transmission line can be thought and analyse as an excited horn with certain losses.
Nowadays, there is no accepted successful model that satisfy the designers expectations, as it
is done with classic designs like Bass Reflex and Closed enclosures [3] y [4]

sursa: http://209.85.129.104/search?q=cache:RCrr_MhcQPQJ:www.sea-acustica.es/Sevilla02/ele02010.pdf+transmision+line+enclosure&hl=ro&gl=ro&ct=clnk&cd=1&lr=lang_en&client=firefox-a
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Blak
Priceput


Data înscrierii: 28/Feb/2007
Mesaje: 238

MesajTrimis: Mie Feb 28, 2007 3:35 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Documentatia domnului Vega este una destul de buna... dar nu explica "explicit" diferenta dintre incinte... Explica calcularea unui port rezonator ... alegerea unor difuzoare si cateva mici sfaturi! Transmision Line ...nu vad rostul... ocupa prea mult volum..iar documentatia e super simpla!
Concentreazate numai pe Bass reflex sau selad. Reflexul are cea mai buna eficienta Wink
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Silviu
Priceput


Data înscrierii: 17/Iul/2006
Mesaje: 625

MesajTrimis: Sâm Sep 22, 2007 12:43 am    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

http://www.quarter-wave.com/

aici este teorie mai detaliata (si matematizata) despre incinte TL.

Bafta Smile
se merita, tocmai am avut ocazia sa ascult o asemenea incinta cu un dif de 8" si suna extraterestru (de bine Twisted Evil ). Foarte jos si destul de tare pentru doar 8". Daca nu ma crede-ti intrebati-va de ce cei de la DLS folosesc la gama pt acasa dif f f mici si scot acele game de frecvente ? Sau v-ati intrebat vreo data ce tip de incinte folosescu acele difuzoare de laptop de 2cm pe post de subwoofer si scot "bas" ?

_________________
Architect at your service ... of course for a small fee.... Smile
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului Be loud! Din pasiune pentru sunet -> Glosar - termeni din domeniul car audio Ora este GMT + 3 ore
Pagina 1 din 1

 

Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community