|
Autor |
Mesaj |
pesteimputit Pasionat
Data înscrierii: 18/Noi/2006 Mesaje: 141
|
Trimis: Joi Feb 22, 2007 3:40 pm Titlul subiectului: Cum se alimenteaza corect un sistem audio |
|
|
Din cauza ca pe forum am inceput sa vad tot felul de ciudatenii facute artizanal sau de idei mai mult sau mai putin "crete" m-am hotarat sa fac acest topic!
O sa plecam de la ideea ca fiecare isi face instalatia lui acasa(niu ca principiile nu se aplica si pt cele facute de montatorii autorizati)
Cateva reguli de baza sunt simple:
1) FOLOSITI CABLURI DEDICATE CAR-AUDIO (nu de sudura, de lampi si alte asemenea "mate"
2)FOLOSITI SIGURANTE dupa cum urmeaza:
prima siguranta in fata la maxim 20 cm dupa baterie, si la fiecare schimbare de diametru se va folosi un distribuitor CU SIGURANTE
3)TRASEUL DE MASA va fi CAT MAI SCURT
se ia de preferinta din portbagaj de la surubul care prinde centura de siguranta din mijloc. Eventual se poate trage de la baterie la caroserie un cablu de masa egal ca diametru cu cel de +.
4)SE VA FOLOSI CONECTICA SPECIALIZATA (sau in cel mai rau caz conectica pt electrica de putere din cupru)
5)Daca se folosesc mai multe amplificatoare este de preferat ca circuitul de remote sa fie ajutat de un releu. (schema este mai jos)
6)IN NICI UN CAZ NU SE VA INADI CABLUL DE +12V care vine din fata.
Astea ar fi cateva reguli de baza care ar trebui respectate.
Un alt upgrade usor de facut si foarte bun:
Schimbarea cablurilor standard de la alternator la baterie, de la alternator la masa si de la masa la baterie cu minim 4AWG produc o crestere spectaculoasa (in cazul in care nu sunt de fabrica asa).
Be-Loud.ro nu este responsabil de eventualele pagube produse de intalatii realizate acasa, si in nici un caz nu recomanda realizarea acestora in regim propiu.
Description: |
|
Filesize: |
14.25 KB |
Viewed: |
9811 Time(s) |

|
|
|
Sus |
|
 |
andrei_xxl Pasionat

Data înscrierii: 21/Oct/2007 Mesaje: 84 Locație: Craiova
|
Trimis: Dum Oct 21, 2007 4:00 pm Titlul subiectului: |
|
|
Multam de sfaturi, domnu'peste...nu cumva frecventati si daewooclub.ro?
Am un post acolo pe la muzica in ticolino...poate ma ajuti si acolo cu ceva sfaturi, scuze pentru reclama.
_________________ 2009 Ford Ka almost stock. |
|
Sus |
|
 |
ssrli Audiofil

Data înscrierii: 18/Iul/2007 Mesaje: 2751 Locație: Cj-N
|
Trimis: Dum Oct 21, 2007 9:00 pm Titlul subiectului: |
|
|
daca pot intreba...de ce nu cabluri de sudura (ma refer strict la +12v) ?
cupru din cablurile "car audio" nu e la fel cu cupru din cablurile de sudura ?
in afara de asta numai sfaturi bune
|
|
Sus |
|
 |
o&g Audiofil

Data înscrierii: 12/Aug/2006 Mesaje: 2761 Locație: alba-iulia
|
Trimis: Dum Oct 21, 2007 10:07 pm Titlul subiectului: |
|
|
cuprul nu cred ca difera,dar izolatia e diferita, la cele pt car-audio e izolatie siliconata, ceea ce da o oarecare elasticitate firului.
la partea cu "firul de +12 nu se inadeste" am o obiectie...
se pate inadi cu ajutorul unu soclu de siguranta capatul intra in soclu,trece prin siguranta si continua.
_________________ SERVICE statii emisie receptie si antene, calibrari, vanzari accesorii 0788.879.589 (Alba Iulia) |
|
Sus |
|
 |
bezz Audiofil

Data înscrierii: 05/Iun/2007 Mesaje: 1011 Locație: on a vibe
|
Trimis: Lun Oct 22, 2007 1:14 am Titlul subiectului: |
|
|
nu cred ca e vorba numai de izolatie si flexibilitatea cablului;
dupa cum stim unii folosesc cabluri de sudura; acele cabluri funie nu au dispunere multifilara impletita a firelor, lucru care producatorii cablurilor audio sustin ca ajuta fenomenul de conductie;
cuprul dintr-un cablu de sudura nu cred ca are aceeasi puritate cu cea de la un cablu dedicat;
cablurile de sudura sunt pentru multi volti, in instalatia voastra audio aveti 12V, ma tem ca pierderile de tensiune/putere depind si de tensiune si uneori conteaza si chestiile de finete gen "seven strand multiple twist construction, for high power transfer and to reduce voltage losses"; curentul "curge" prin Cu, dar conteaza foarte mult pierderile, de aceea cred ca niste cabluri "ordinare" nu ofera acelasi randament.
iar firul (lita) din cablul de sudura este mai groasa decat din cablul dedicat. pierderile pot fi influentate si de asta. mi-e lene sa caut formula
_________________ loud & proud member of SQNLL team
high energy music expression  |
|
Sus |
|
 |
danijblbass Priceput

Data înscrierii: 08/Feb/2007 Mesaje: 217 Locație: Bucuresti
|
Trimis: Lun Oct 22, 2007 6:52 pm Titlul subiectului: |
|
|
eu cred ca e bine sa fie gros dar sa aiba "puritate " cat mai mare ...
cum zicea si legea lui ohm : R = ro * L / S
unde :
ro= rezistivitatea ( adica proprietatea materialului de a se opune trecerii curentului electric mai mult sau mai putin ; aurul si argintul fiind cei mai buni conductori )
L =lungimea ( cablului )
S = suprafata sectiunii
parerea mea ...daca nu e asa va rog sa ma corectati sau sa ma completati !
|
|
Sus |
|
 |
mgm2000ro Priceput

Data înscrierii: 11/Iul/2007 Mesaje: 545
|
Trimis: Lun Oct 22, 2007 8:59 pm Titlul subiectului: |
|
|
E revoltator ce ai afirmat
" FOLOSITI CABLURI DEDICATE CAR-AUDIO (nu de sudura, de lampi si alte asemenea "mate" "
Te rog argumenteaza...
|
|
Sus |
|
 |
ssrli Audiofil

Data înscrierii: 18/Iul/2007 Mesaje: 2751 Locație: Cj-N
|
Trimis: Lun Oct 22, 2007 9:01 pm Titlul subiectului: |
|
|
un exemplu de flexibilitate
in caz ca nu se poate citi, acel cablu este de 50mm^2.
deci, din punct de vedere al flexibilitatii nu sunt probleme.
bezz, aparatele de sudura functioneaza cu intensitati mari de tot (un aparat mai de doamne ajuta debteaza aprox 100A).
|
|
Sus |
|
 |
bezz Audiofil

|
Trimis: Lun Oct 22, 2007 11:50 pm Titlul subiectului: |
|
|
la ce TENSIUNE?
formula pierderilor de tensiune si implicit de putere este cea care intereseaza.
|
Sus |
|
 |
mgm2000ro Priceput

Data înscrierii: 11/Iul/2007 Mesaje: 545
|
Trimis: Mar Oct 23, 2007 1:48 am Titlul subiectului: |
|
|
Bezz mai bine intrebai la ce ORA nu la ce tensiune
Revin ...cablurile sunt aproximativ identice.
Cine vrea sa aiba un cablu frumos i'a pe ce-l CAR AUDIO, cine considera ca nu merita sa se oboseasca la buzunar cu asemenea " frumuseti " cumpara cablu de " lampi "
Cine are curaj sa spuna ca sunt mai importante pierderile in cablu decit pierderile de contact (conectori de diferite materiale ) sau pierderile datorate
PCB-ului sau a altor factori atunci acele persoane sunt sigur in stare sa aproximeze rezistenta de contact intre 2 suprafete de 50 mm *2 una de cupru si una de plumb
|
|
Sus |
|
 |
bezz Audiofil

|
Trimis: Mar Oct 23, 2007 11:05 am Titlul subiectului: |
|
|
mai bine ai invata sa scrii si apoi sa vii sa ne dai lectii de electrodinamica, pierderi de contact si pierderi prin cablu...
rationamentul tau nu e valabil, un cablu de lampi inrautateste in continuare transferul de curent, in vreme ce un cablu dedicat il imbunatateste...deci daca vrei sa optimizezi conductia folosesti un cablu bun, daca nu vrei, din partea mea poti folosi si otel beton, asa cum vroiau sa faca pe vremea lui ceausescu, dupa ce au inlocuit cuprul in instalatii cu aluminiu, se gandeau cum sa foloseasca otel in loc de aluminiu...bleah! si acum se intreaba de ce iau foc casele din cauza de scurtcircuit...
|
Sus |
|
 |
_vrx_ Priceput
Data înscrierii: 17/Apr/2007 Mesaje: 551
|
Trimis: Mar Oct 23, 2007 11:21 am Titlul subiectului: |
|
|
mgm2000ro a scris: | Bezz mai bine intrebai la ce ORA nu la ce tensiune
Revin ...cablurile sunt aproximativ identice.
Cine vrea sa aiba un cablu frumos i'a pe ce-l CAR AUDIO, cine considera ca nu merita sa se oboseasca la buzunar cu asemenea " frumuseti " cumpara cablu de " lampi "
Cine are curaj sa spuna ca sunt mai importante pierderile in cablu decit pierderile de contact (conectori de diferite materiale ) sau pierderile datorate
PCB-ului sau a altor factori atunci acele persoane sunt sigur in stare sa aproximeze rezistenta de contact intre 2 suprafete de 50 mm *2 una de cupru si una de plumb  |
dap...o sa pun cablu utp pe semnal iar pentru difuzoare o sa tai cablu de la veioza lu mama cu usb
hai sa iti explic ...am avut cablu proel pentru semnal si mi-a crapat iazolatia dupa ceva timp deci....
ai dreptate cu pierderile de contact ...inca ma gandesc daca sa leg cablurile (semnal etc) direct pe placa de baza
_________________ no 92
Ultima modificare efectuată de către _vrx_ la Mar Oct 23, 2007 11:24 am, modificat de 1 dată în total |
|
Sus |
|
 |
bezz Audiofil

|
Trimis: Mar Oct 23, 2007 11:24 am Titlul subiectului: |
|
|
_vrx_ a scris: | ai dreptate cu pierderile de contact ...inca ma gandesc daca sa leg cablurile (semnal etc) direct pe placa de baza  |
lipitura e de baza , dar ce mai faci cu garantia? ca nu ai un p40 .
si nu te doare sa tai aurix-urile alea?
|
Sus |
|
 |
_vrx_ Priceput
Data înscrierii: 17/Apr/2007 Mesaje: 551
|
Trimis: Mar Oct 23, 2007 11:28 am Titlul subiectului: |
|
|
bezz a scris: | lipitura e de baza , dar ce mai faci cu garantia? ca nu ai un p40 . |
hmm...chestia cu garantia e relativa daca se strica se repara ...nu sunt la primul incident de genul asta
iar in cel mai rau caz ...se schimba.
_________________ no 92 |
|
Sus |
|
 |
dorin Priceput

Data înscrierii: 29/Mai/2007 Mesaje: 356 Locație: Bucuresti
|
Trimis: Mar Oct 23, 2007 11:39 am Titlul subiectului: |
|
|